Appels …

Dankzij een ‘buurvrouw’ die heel snel van haar appels af moest, hadden wij twee hele grote plastic manden vol met appels. Ze waren allemaal op de grond gevallen (aan de takken schudden was de snelste manier om de bomen leeg te krijgen), dus we kunnen ze niet lang bewaren.

Na een eerste sortering in: zo slecht dat ze direct op de composthoop kunnen, met beschadigingen, en zo op het eerste gezicht gave appels, was dit het resultaat:

De drie emmers op de linkerfoto zijn die met kleine beschadigingen. We besloten het sapcentrifuge gedeelte van onze (tweedehandse) keukenmachine uit te proberen. Dat werkte prima, hoewel je maar een stuk of zeven appels achter elkaar kon persen, daarna zat het filter vol.

Ik heb alle flessen en flesjes bij elkaar gezocht die ik er geschikt voor vond, en kwam uit op 4 kleine en 1 grote fles. Die hebben we vol gemaakt, en daarna zijn we gestopt. De keukenmachine begon wat kuren te krijgen, een beetje alsof er ergens in het ding een los contactje zit.

De rest van de 3 emmers hebben we naar het Meezenest in Veelerveen gebracht. Zij maken er ook sap van, maar dan grootschaliger. We mogen komen kijken als ze ermee aan de slag gaan.

De flesjes sap hebben we gepasteuriseerd door ze 10 minuten in water van ongeveer 85 graden Celsius te laten staan. De temperatuur hebben we gemeten met de thermografische camera, aangezien we geen weckthermometer hebben.

Toen laten afkoelen in koud water. Twee flesjes meegenomen naar de leverancier van de appels, de andere 3 staan in onze koelkast.

Dit bericht is geplaatst in Voedsel. Bookmark de permalink.

2 reacties op Appels …

  1. Alie schreef:

    Je bent maar mooi klaar met zo’n buurvrouw.
    Het is leuk werken met appels.Moes en sap.

Reacties zijn gesloten.