Broedse kip!

We hebben altijd wel gezegd dat we het prima zouden vinden als één van de kippen broeds zou worden. Maar dat één van de bruine hennen dat dan ook zou doen, binnen een maand nadat ze is gaan leggen, daar hadden we geen rekening mee gehouden.

Woensdag zat ze al de hele tijd op het nest. Maar omdat ik de drie bruine hennen niet van elkaar kan onderscheiden, twijfelde ik toen of het wel iedere keer dezelfde hen was. Donderdag was ik een groot deel van de dag weg, maar zowel aan het begin als aan het eind van de dag zat er een bruine kip op het nest. En ze begon ook te protesteren dat ik bij haar kwam kijken en haar optilde om te kijken wat er aan eieren onder lag. Ik heb ze weggehaald, omdat ik nog niet helemaal overtuigd was, en overwoog om haar te ontmoedigen.

Vrijdag heb ik haar een drietal eieren laten verzamelen van haar toomgenoten. Die heb ik gemarkeerd. En zaterdag heb ik een stukje gaas voor haar nest gemaakt, zodat ze niet de hele tijd wordt lastig gevallen door de andere hennen die een ei willen leggen. Ik heb het nepei in het andere nest gelegd, en daar leggen de andere hennen nu.

’s Ochtends gaat mevrouw even van het nest om te eten. Dan haal ik het gaas weg, anders kan ze zelf ook niet terug het nest op. Na een uurtje kom ik terug, en als ze er weer op zit gaat het gaas ervoor en controleer ik even of er geen eieren bij gekomen zijn.

Ik zal dinsdag de eieren schouwen, om te kijken of ze wel allemaal bevrucht zijn. Anders zit ze er voor niets op.  😀

Dit bericht is geplaatst in Kippen(hok). Bookmark de permalink.