De Rayburn is startklaar en diverse andere klussen

Na een weekend met diverse sociale activiteiten, was het nu weer tijd voor wat klussen. Luc heeft het rookkanaal van de Rayburn aangesloten. En de stenen in de stookkamer aangesmeerd met vuurvast cement. Ze hebben namelijk nogal wat scheuren, en het is nog niet zo gemakkelijk om een nieuwe set vuurstenen te kopen. Dat moet namelijk uit Engeland komen, en de transportkosten zijn erg vaag. Daarbij zijn in twee maanden tijd de stenen bijna twee keer zo duur geworden. Aansmeren met cement werkt hopelijk ook. Later in de week mag de kachel langzaam aan opgewarmd worden. Of we dat deze week gaan doen, betwijfel ik, gezien de hoge buitentemperaturen die verwacht worden.

Eens even denken, wat hebben we nog meer gedaan…

In de afgelopen week hebben we op een avond de twee losse nachthokken uit de kippenren gehaald. Het idee is om op twee plekken schuil gelegenheden te maken. Vooral tegen de regen, maar ook tegen de zon. De oude hokken boden minder bescherming tegen de nattigheid dan ik verwacht had. Wat we gaan maken is lager, en aan de zuidwest kant helemaal dicht.

Vandaag hebben we alvast wat planten uit de zij/voortuin gehaald. Ter voorbereiding van dat daar gegraven moet worden, als de gasmeter en leiding uit huis gehaald gaan worden. En we hebben zitten brainstormen over wat we met dat stuk zijtuin aanmoeten. De bodembedekkers zijn leuk, maar het hele stuk zit onder het kweekgras, en dat krijg je er niet uit zonder de bodembedekker kapot te maken. Wordt vervolgd. ūüôā

In de afgelopen twee weken heb ik ook de doperwten, kapucijners en tuinbonen geoogst. Het was één maaltje tuinbonen, dus die hebben we deze week gelijk gegeten. De andere  twee soorten zijn de vriezer in gegaan. Afgelopen vrijdag heb ik op de markt in Vlagtwedde preiplanten gehaald, om in het vrij gekomen stuk moestuin te zetten. En dat heb ik vrijdag ook gelijk maar gedaan. En op de plek van de mislukte afrikaantjes groenbemester heb ik Phacelia gezaaid.

Verder ben ik de diverse bessen en frambozen aan het oogsten. Ze gaan de vriezer in, zodat ik later leuke combinaties voor de jam kan maken. We zijn voor het eerst ook kersen aan het oogsten. Het zijn wel zure, maar met genoeg suiker moet je er, dachten wij, ook lekkere jam van kunnen maken.

In de kas gaat het ook goed. De eerste tomaten beginnen al te verkleuren, we hebben al komkommers geoogst, en er zitten nog weer nieuwe aan, en de aubergine doet het ook goed. Van de paprika is er tot nu toe maar één plant die het goed doet. Maar dat is beter dan geen!

Kortom, er is van alles gebeurd en nog gaande. Tot de volgende keer!

 

 

Dit bericht is geplaatst in Keuken, Kippen(hok), Tuin, Van het gas af. Bookmark de permalink.