Dierennieuws

De afgelopen tijd ben ik met twee veschillende dieren naar de dierenarts geweest.

Eerst met Fem, omdat ze haar brokken en harde snacks niet meer at, en wel zacht voer. Het bleek dat ze een paar rotte kiezen in haar bovengebit had. Gelukkig kon ze de volgende dag al terecht. Ze moest ervoor onder narcose. Daar is ze goed doorheen gekomen. En na een week antibiotica om de resterende ontsteking te bestrijden, is ze wel weer zo’n beetje hersteld. Tegelijkertijd begon ze aan haar achterpoot te likken en ontstond er een grote kale plek. Gelukkig maakte ze de plek groter, maar niet dieper, zodat de huid heel bleef. Ik ben er na een tijdje proberen haar te stoppen (en dat werkt alleen als je er bij bent, niet ’s nachts) mijn anti-jeuk-zalf op de plek gaan smeren. Dat deed ik als we gingen wandelen, zodat de zalf kon intrekken terwijl zij afgeleid werd door de wandeling. Dat lijkt ook wel te helpen. We zijn nu zover dat het haar aan het terug groeien is.

Afgelopen zondagmiddag kwamen we bij de kippen om ze wat meelwormen te brengen. Sussex zat met de vleugels wijd en haar rechterpoot bungelde een beetje raar. Ze kon er duidelijk niet op staan. Een bot in het beverderde deel van haar poot was helemaal doormidden. We hebben gepoogd het te spalken, maar we kregen het niet goed voor elkaar. Maandag ben ik met haar naar de dierenarts geweest. Hij benoemde dat hij bijna nooit iets hoeft te spalken, en al helemaal geen kippenpoten. Maar desondanks is het hem wel gelukt om de spalk om het juiste deel van de poot te krijgen. Hij benoemde ook nog dat de zenuw doormidden kon zijn. En of het dan goed kan herstellen is zeer de vraag. Maar goed. Kippenbotten herstellen vrij snel. Na een week of twee zou het weer goed moeten zijn. Nog een week te gaan dus, dan kan de spalk eraf en kunnen we kijken wat ze doet. Ik zie haar haar tenen van die poot niet bewegen, hoewel Luc dacht er wel beweging in te zien.

Met de andere kippen gaat het goed. Lichtbruine zit broeds te zijn op klei eieren. Kip 1 leek ook broeds te worden, maar die is weer vrolijk in de ren aan het rondlopen. De kuikens doen het ook goed. Die zijn woensdag al weer 3 maanden oud! Nog steeds hebben we geen idee wie er haan is en wie er hen is.

De eenden zijn in de rui, en daardoor wat minder agressief naar Fem toe. Die kan nu rustig in het achterste deel van de tuin lopen snuffelen.

De katten zijn beide gezond. De afgelopen weken moesten we dagelijks een of meer teken van ze af halen. Dat wordt nu wat minder. Of de teken minder actief zijn, of dat het anti vlooien en tekenmiddel nu beter werkt, dat weet ik niet.

Dit bericht is geplaatst in Huisdieren, Kippen(hok). Bookmark de permalink.

4 reacties op Dierennieuws

  1. Roelien Swiers schreef:

    Heb je bij Fem al actieve koolstof geprobeerd?

Reacties zijn gesloten.