Diverse klussen

Twee weken geleden zijn we begonnen om de buitenkozijnen en deuren te verven. En dan bedoel ik het deel dat we vorig jaar niet gedaan hebben: achterkant en opritkant tot aan het voorhuis.
Twee weken geleden de achterkant: het wc raampje, bijkeukenraam en de achterdeur. Het kozijn van de achterdeur moest ook, maar ik had zo’n haast om de deur in de verf te krijgen, dat ik geen tijd had genomen om het kozijn te schuren. Dat heb ik later in de week gedaan.
Dit weekend heb ik de voordeur en de ramen van kantoor en logeerkamer gedaan. Zaterdag het geel en zondag het groen. Luc heeft de windveer aan de achterkant van het huis gedaan.

We zijn in twee jaar tijd helemaal rond. Volgend jaar beginnen we opnieuw.

Eigenlijk hebben we natuurlijk ook nog wat ramen op de bovenverdieping, maar daar hebben we geen zin in zolang die niet vervangen zijn voor iets fatsoenlijks.

Afgelopen vrijdag hebben we een flinke witte kool in stukjes gemaakt, en in de zuurkoolpot gestopt. Poging nummer zoveel. Hopelijk lukt het dit keer wel!

De uien zijn droog, en die heb ik ontdaan van droge stengels en vellen:

Een mooie oogst. Niet genoeg voor een jaar, maar dat was ook niet de opzet.

De afgelopen week heb ik ook tomatenpesto en basis voor tomatensoep ingemaakt. Samen met een buurvrouw ben ik aan het wecken. Zij heeft de pan, samen hebben we telkens genoeg potten om het de moeite waard te laten zijn. Ik wil ook nog bieten en sperziebonen wecken. Maar of de bieten gaan lukken weet ik niet, want die groeien nauwelijks. De boontjes zijn nog maar net op gang. Hopelijk lukt dat later.

De overvloedige oogst aan komkommers verwerk ik alsof het augurken zijn: in het zoetzuur. Ik zal nog op zoek naar ideeën voor het gebruiken van aubergine, want er zit heel wat aan. Zou leuk zijn als we dat ook later in het jaar nog kunnen eten.

We hadden pompoenplanten naast de kas en achter het houthok gezet, in de hoop dat die de grond daar deze zomer mooi gaan bedekken. Nou, ik kan melden dat dat gelukt is!

Het is er zo vol, dat de stengels de conifeer in groeien, en als ik niet uitkijk ook de kas in. De buren hebben ook wat takken, mét pompoenen er aan. Ik hoop dat ze het leuk vinden. Maar dat horen we wel als ze weer thuis zijn.

Luc is weer een stukje verder met het aansluiten van de cv ketel: de buizen zitten eraan, en hij heeft een vulkraan geïnstalleerd.

Verder heeft hij gisteren de tijd genomen om een ombouw voor ons compost toilet te maken. Een paar maanden geleden had ik een emmer met toiletbril en deksel gekocht. Die gebruiken we overdag. Hij staat in de oude badkamer, voorlopig. Maar de bril die erbij hoorde, had al heel gauw een barst. Dat heb ik provisorisch gerepareerd met wat tape, maar ideaal was het niet. Op de ombouw is de toiletbril gemaakt die we over hadden van het toilet dat we weg gehaald hebben (waar nu de cv ketel is gekomen).

De wolkjesemmer bevat houtschaafsel. Daarmee dekken we onze bijdrage af. Zo wordt stank voorkomen. Tenzij je de emmer te vol laat worden, dan gaat het alsnog typisch ruiken. We moeten de emmer elke twee à drie dagen legen. De inhoud gaat in afsluitbare compostbakken. Daar moet het anderhalf tot twee jaar liggen, voordat we het op de tuin kunnen gebruiken. Dat is ook de reden dat we het apart houden van de andere compost. Die gebruiken we soms al na een half jaar.

Dit bericht is geplaatst in Buitenkant huis, Tuin, Van het gas af, Verven, Voedsel. Bookmark de permalink.