Druivenwijn en een dag vol klusjes

Donderdag (gisteren) heb ik bij de buren druiven geoogst. Het waren twee grote emmers vol. Minder dan andere jaren, maar gelukkig nét genoeg om wijn mee te maken.

De fruitpers is weer goed gebruikt, maar het was lang spannend of ik aan de vijf liter sap zou komen. Vervolgens moest de wijngist gestart worden met een beetje sap, en de rest van het sap moest ook een beetje opgewarmd. Daar moest wat suiker doorheen, toen de gist en toen met de schilletjes erbij in een 30 liter emmer met een kraantje en een waterslot.

Dat stond mooi op het aanrecht, en ik aan het opruimen. Op enig moment zie ik dat de emmer lekt, bij het kraantje. Ik realiseerde me toen dat ik het kraantje nooit echt goed had aangedraaid. Eerst nog geprobeerd om het dicht te krijgen met tape, maar dat werkte niet. Dus toen alles eruit (handig hoor, zo’n 20 liter pan). Beetje omspoelen, kraan vast gezet met een tang. Even testen of het goed was. En daarna de druivenprut er weer in.

Het bubbelt er lekker op los. Elke dag moet ik het een keer omroeren, en als het na een dag of vijf rustiger gaat bubbelen, moeten de velletjes afgezeefd en kan het sap in zo’n mooie glazen 5 literfles, met waterslot. Dat mag dat ietsje koeler nog een paar maanden staan. En als het goed is, hebben we dan wijn! 🙂

Dat was donderdag, vandaag was Luc vrij, en dat kwam mooi uit. We hebben allerlei klusjes gedaan.

Als eerste heeft hij beton gestort in de logeerkamer. En we hebben daar rondom het raam leeg gemaakt, en de afwerking van het raam los gehaald. Ook hier was een tegel vensterbank, maar dan van hele andere tegels:

De tweede activiteit was het kachelklaar maken van het restant hout dat nog op de oprit lag. Het waren 5 kruiwagens. We hadden het geschat op 4, dus dat zat aardig in de buurt.

De derde activiteit was het ophalen van een grote zak met schaafsel/zaagsel van een meubelmakerij in Bellingwolde. Dat gebruiken we in de vogelhokken.

Vervolgens was er tijd om de schoorstenen te vegen. Eerst die van de Rayburn, en daarna die van de kruidenwerkplaats. En daar tussendoor heeft hij wat mos van het dak gehaald en de windveer schoon gemaakt.

De schoorsteenveegset is nieuw, en Luc heeft een buis geschikt gemaakt om de onderdelen in op te slaan. Ook het plaatje voor de Rayburn, waar de stofzuiger in past, ligt daarbij. Dan hebben we alles bij elkaar voor als we volgend jaar weer moeten.

Dit bericht is geplaatst in Buitenkant huis, Haardhout, Keuken, Logeerkamer, Schuur, Voedsel. Bookmark de permalink.