Een kattenmand

Met de komst van onze twee nieuwe katten, was ik op Pinterest aan het rondkijken wat er zoal voor leuks voor katten gemaakt kan worden.

IMG_1932

Dit zijn Vicky en Donna, zusjes, hier 8 weken oud. Zijn het geen schatjes?

Daar moet toch wat leuks voor gemaakt worden!

Ik kwam deze link tegen. Het is een soort kattenmand, maar dan van het soort dat inzakt.

De katten kunnen er dus in kruipen, zoals ze ook wel onder de lakens van een bed kruipen. Dat mogen de meeste katten graag doen, dus dit lijkt me ook wel een leuk ding om te maken.

Ik had nog dikke paarse wol/acryl liggen. Ooit gebruikt om een trui voor mezelf van te breien. Toen ik em af had en aandeed, leek ik net een Michelin-mannetje. Dus de trui weer uitgehaald. Toen er een lange sjaal van gebreid, die ik af en toe ’s avonds wel eens om deed. Maar er was nog best wel wat wol over.

Het patroon in de link was in het Fins en in het Engels. Maar ik heb niet zoveel ervaring met haken, en ik raak in de war van Engels én afkortingen.

Ik ben dus op zoek gegaan naar een eenvoudige beschrijving voor het haken van een cirkel in het Nederlands. Die vond ik hier. Het gaat dan om een perfecte cirkel, die je krijgt door niet telkens op dezelfde plek te meerderen. Dat doe je nu als het ware in ‘halfsteens verband’. Net zoals de stenen van een muur telkens half bovenop elkaar liggen, meerder je nu telkens halverwege de rij steken van de vorige ronde.

De een na laatste ronde was: 9 vasten, 2 vasten in de volgende steek, dan herhalen: 18 vasten, 2 vasten in de volgende steek. Eindigen met 9 vasten.

De laatste ronde was: 19 vasten, 2 vasten in de volgende steek. Totaal aantal steken is nu 126. En de cirkel is 37 cm in doorsnede.

Na de eerste paar rondjes zag het er zo uit. Donna vindt het heel interessant 😉

IMG_1937

 

Toen heb ik 2 rondjes vasten gehaakt zonder te meerderen. Ik zag nog niet echt dat er een opstaande rand ontstond, en ik werd een beetje ongeduldig. Dus ben ik verder gegaan met 2 rondjes stokjes. Het resultaat:

IMG_1940

Vervolgens ben ik heen en weer gaan haken, en heb ik een gat van 10 steken laten zitten. Heen en weer dus, met 116 steken. 6 ‘ronden’ stokjes maakten naar mijn idee de ingang groot (hoog) genoeg.

Toen de ingang overbrugd met 10 lossen, en daar dan weer 2 ronden stokjes (126 steken nu dus weer) en 2 ronden vasten bovenop gezet.

IMG_1952

Hier kun je de rondes stokjes die de zijkant vormen goed zien.

 

 

 

 

 

De laatste fase is het minderen, voor de bovenkant. Omdat het aantal steken niet klopte met het originele patroon, heb ik daar verder niet meer naar gekeken, en ben zelf aan het puzzelen gegaan hoe ik moest minderen.

Ik kwam uit op:

1: 10 vasten, 1 steek overslaan. Dan herhalen: 20 vasten, 1 steek overslaan. Eindigen met 10 vasten.

2: 19 vasten, 1 steek overslaan. Dit herhalen.

En zo elke ronde een vaste minder. Als het totaal een even aantal (20 in de eerste ronde) is, dan met de helft (10) beginnen. Een oneven aantal (19) in z’n geheel haken, en dan eindig je de ronde dus met een steek die je moet overslaan.

IMG_1951

En dan is dit het resultaat!

 

 

 

 

 

Nog een rondje vasten om de ingang haken om die wat netter te laten lijken.

IMG_1955

Nu moeten Donna en Vicky nog ontdekken dat ze er ook in kunnen. Maar dat komt vanzelf wel. Momenteel is het nog erg warm in de kamer, dus ik kan me voorstellen dat ze nog even geen behoeft hebben om ergens in te kruipen.

 

Dit bericht is geplaatst in Creatief. Bookmark de permalink.