Een nieuwe houtkachel voor de kruidenwerkplaats

We hadden een heel schattig oud kacheltje. Daar moesten belachelijk kleine stukken hout in. Het rookkanaal hadden we van goedkope pijp gemaakt. We wisten dat dat hooguit een paar jaar mee zou gaan. En dat klopt! Begin deze week bleek dat we dwars door de pijp heen konden kijken.

Een nieuwe kachelpijp was een optie. Een andere kachel ook. En dan zouden we een grotere verbrandingskamer nemen, zodat we het hout niet zo héél klein zouden moeten maken. We konden een kachel krijgen, maar die bleek bij nader inzien veel werk te vragen om geschikt te zijn voor in de kruidenwerkplaats. Als we die verbouwing niet hadden, hadden we het misschien wel gedaan. Maar nu hebben we gewoon een kachel nodig die je aansluit, en klaar.

Dat hebben we dan maar geregeld. Eerder in de week gehaald, vandaag aangesloten en voor het eerst gebrand. Volgens de handleiding moet de kachel de eerste keer minimaal een uur goed branden, terwijl ramen en/of deuren worden open gezet voor ventilatie. Het zou namelijk nogal gaan stinken. Nou, dat deed het ook. Maar toen ie na een uurtje of twee uit was, was de stank ook weg. Toen ik vanavond de deur op slot ging doen, was het er nog steeds warm. 🙂

De rest van de middag hebben we onze lijven welverdiende rust gegeven. We hebben veel kunnen doen in de afgelopen dagen!

Dit bericht is geplaatst in Haardhout, Schuur. Bookmark de permalink.

2 reacties op Een nieuwe houtkachel voor de kruidenwerkplaats

 1. alie schreef:

  Weer een vooruitgang! Mooie kachel.
  Wel zwaar zeker? Als hij het maar goed verwarmt.

  • Anke schreef:

   Leuk hè?
   De kachel weegt wel wat, maar het was wel te doen. Er zit alleen maar steen in de brandkamer, niet buitenom. 🙂

Reacties zijn gesloten.