Eieren en de haan

Gisteren hebben we de eieren geschouwd. Met onze beperkte kennis van zaken, denken we dat alle drie de eieren bevrucht zijn. Als we ons vergist hebben, zijn ze vermoedelijk ook alle drie niet bevrucht…

De haan…
Ik schreef eerder al dat deze bij de buren weg komt, bij wie een agressieve haan niet handig is, ivm kleinkinderen enzo. Na een korte gewenningsperiode werd de haan ook bij ons agressief naar ons toe. Kordaat optreden zorgde ervoor dat hij een tijdje uit mijn buurt bleef. Maar na verloop van tijd begon hij opnieuw. Nadat hij zaterdag voor de zoveelste keer mij weer probeerde aan te vallen, besloten we dat hij dan toch maar de pan in moest.

En omdat dat niet onze favoriete bezigheid is (maar het resultaat in de vorm van kippenvlees wel aantrekkelijk), besloten we het direct ’s avonds maar te doen. We konden hem gemakkelijk uit het nachthok halen. In de kruidenwerkplaats hadden we een slachtplek ingericht (met plastic op de grond, en alle benodigde materialen bij de hand).

Dus daar liepen we heen, en zonder verdere omhaal werd de kop van de romp gescheiden. Minimale stress voor het beest, dat is naar ons idee zo goed gelukt. Ook hebben de hennen er verder niets van mee gekregen.

Het schoonmaken van het dier, en dan vooral het verwijderen van de ingewanden vinden we een lastige klus. Als je het begin goed doet, moet het gemakkelijk zijn om het geheel er in één keer uit te halen. Het is ons ook deze derde keer niet op die manier gelukt. De ingewanden zijn wel verwijderd, maar niet op de geadviseerde manier.

Enfin, we hebben nu 2 kippendijen, 2 stukken kipfilet en een karkas voor de soep in de vriezer liggen. 🙂 Dank je wel haan!

NB. Dit is een Rhode Island Red haan. Het ras staat bekend als rustig en vriendelijk …

Dit bericht is geplaatst in Kippen(hok). Bookmark de permalink.