Haardhout en etenswaren

Zondag hebben we hout mogen halen bij de buren. Mooi droog hout, dat al tien jaar of langer ligt. Het halve hok ligt tot de nok toe vol, dus daar kunnen we wel even mee vooruit.

Terwijl we daar mee bezig waren heb ik de laatste kip die we nog in de vriezer hadden, omgezet naar bouillon. Na twee uur koken heb ik het vlees van de botten gehaald, en in drie porties in de vriezer gedaan. Toen de botten nog een uur of drie langer laten sudderen. Toen vond ik het welletjes, en heb ik de pan in de bijkeuken gezet om af te koelen.
Maandag heb ik het meeste van het vet eraf geschept, de soep gezeefd en weer opgezet met verse prei en de laatste wortelen van vorig jaar uit de vriezer. Paar bouillonblokjes erbij. Toen dit kookte, heb ik zes porties in weckpotten gedaan en die geweckt. De rest van de soep heb ik nog vermicelli door gedaan, en nadat dat gaar was, laten afkoelen om vervolgens in porties in de vriezer te doen. En dat waren 8 porties.
Voorlopig hebben we genoeg soep in de vriezer….

Afgelopen donderdag hebben we de druiven geplukt (5 flinke emmers), en vervolgens met de stoompan sap eruit gehaald. Na 9,5 uur hadden we 27,5 liter sap. Toen bedacht ik me dat ik leuke etiketten wilde, dus die heb ik ’s avonds ontworpen, en vanochtend geprint. Ik kan ze ook gebruiken voor andere dingen die ik zelf maak, zoals bijvoorbeeld de jam, die binnenkort aan de beurt is.

Vandaag was het mooi weer, dus heb ik daar gebruik van gemaakt door de zoete aardappel te oogsten. Ik vond de oogst tegenvallen. Maar goed, wat er is, zullen we van gaan genieten. Ik zag een filmpje waarin ze lieten zien hoe ze de zoete aardappel twee weken op een rek in een kas onder een deken laten liggen. Het schijnt dat de aardappel er nog zoeter van wordt. Het leek me geen kwaad te kunnen, en aangezien ik de kas van de week flink had opgeschoond, heb ik er ruimte voor.

En terwijl ik daar druk mee was, heeft Luc zand gehaald, om het pad naar achteren straks goed te kunnen leggen. Toen het zand van de aanhanger was (twee ritjes), was het qua zwaar werk welletjes.

Na een paar uur rustig aan te hebben gedaan, is hij nog weer verder gegaan met het aanleggen van de elektrische convectoren aan de opritkant van het huis. Er zitten er al drie aan de muur, en die in de logeerkamer is ook aangesloten. Voor de rest moeten er nieuwe stroomkabels getrokken worden, omdat ze in de meterkast op aparte groepen moeten komen.

Dit bericht is geplaatst in Haardhout, Tuin, Van het gas af, Voedsel. Bookmark de permalink.