Kippen!

Vanochtend hebben we nog wat laatste aanpassingen aan de ren gedaan. Bijvoorbeeld het aanbrengen van kleinmazig gaas langs de onderkant van de ren. We gingen twijfelen of de kuikens nog door de wat grotere mazen zouden kunnen. Verder heb ik wat stammetjes in het nachthok gezet bij de legkasten, om het voor de kuikens gemakkelijk te maken om daar te komen. En een stuk holle stam, als speelgoed in de ren.

Om elf uur reden we richting Veelerveen om de dieren op te halen. Het vangen ging gemakkelijk, en het pakje stro paste goed in de kofferbak. Op weg naar huis!

Moeder en kinderen hebben eerst een kwartiertje in het nachthok gezeten. Toen deden we het luik open. Moeke liet er geen gras over groeien en leidde haar kinderen direct naar buiten.

Ondertussen werd Fem steeds onrustiger. Ze hoorde de kippen, en wilde graag komen kijken. Dus hebben we haar aangelijnd en mee naar het kippenhok genomen (klik op onderstaande link).

Fem ziet de kippen 20180930

In het begin van de middag, nadat de kippen een uurtje zichzelf hadden vermaakt, gingen we weer even kijken. Tot onze grote verbazing was moeke met drie van de vijf kuikens lekker onder de laurierkers aan het scharrelen. De andere twee kuikens liepen heen en weer in de ren, op zoek naar een manier om bij hun moeder te komen.

Het gaas hadden we niet helemaal tot bovenaan gemaakt. En dat is dus niet handig met een Groninger Meeuw. We vermoeden dat zij eroverheen gevlogen is, en de kuikens zijn wellicht iets lager door de grotere mazen gekropen.

Afijn, we hebben het volk weer de ren in weten te krijgen. En toen direct maar met het kippengaas de bovenkant ook dicht gemaakt.

Ik heb de kuikens vandaag diverse keren rustig bestudeerd. Ik denk dat we 2 hanen en 3 hennen hebben. Hanen schijnen iets eerder een kam te krijgen, en de 2 zwart-witte kuikens hebben duidelijk meer kam dan de bruine kuikens. De tijd zal leren of het klopt!

Dit bericht is geplaatst in Kippen(hok). Bookmark de permalink.

2 reacties op Kippen!

 1. Marja van Vulpen schreef:

  Hoi Anke,

  Wat leuk om te lezen over je kippen. Ik denkt je gelijk hebt , dat je 2 hanen en een hen hebt. Vaak is er ook wel wat kleurverschil, donkerder of lichter dan het andere geslacht. Ik heb Bielfelder krieltjes, 4 kippen en een haan. Ze zijn wat rustiger dan de Groninger meeuw. Dat is de reden dat ik voor Bielefelders heb gekozen want eigenlijk vond ik de Groninger meeuw het mooist. Nog een voordeel van de Bielefelders; je ziet meteen bij de geboorte het geslacht. Hanen zijn veel lichter en hennetjes hebben een duidelijke donkere vlek op hun kopje. Ze vliegen nauwelijks staat er in alle beschrijvingen, maar ik maak me geen illusies meer. Als ik de ren niet had overdekt liepen ze ook doorlopend in de tuin. Nu ook wel eens, alleen dan gecontroleerd als ik thuis ben. In jullie geval is het sowieso verstandig want kuikens , maar zelfs volwassen kippen zijn vaak slachtoffer van roofvogels, buizerds of slechtvalken. Vossen en bunzings houden er ook van. Vossen graven onder het gaas door, bunzings klimmen er makkelijk overheen.
  Nu ga ik eerst verder rondkijken op je blog.

  • Anke schreef:

   Hoi Marja,
   Leuk dat je m’n blog gevonden hebt!
   Het schijnt zo te zijn dat als je van de Groninger Meeuw zilverpel hennen hebt, en een goudpel haan, dat dan de haantjes altijd zilverpel zijn en de hennen goudpel. Dit gaat alleen op bij fokzuivere dieren.
   Onze kuikens zijn echter een kruising tussen een zilverpel Groninger Meeuw en een dubbelgezoomde Barnevelder. Ik ben benieuwd naar het eindresultaat!

Reacties zijn gesloten.