Kippenpoten

Het was mij een hele tijd geleden al opgevallen dat de Groninger Meeuw wat dikkere, schubbige poten had. De meeste andere hennen hadden toen normale, slanke poten. Recentelijk begonnen een paar andere kippen echter ook dikkere poten te krijgen.

Volgens de boeken is dit een verschijnsel dat ontstaat als de kippen last hebben van schurftmijt. Dat beestje graaft gangen in/onder de huid van de poten, en door diens uitwerpselen gaan de schubben van de poten afstaan. Daardoor vallen ze meer op.

De remedie is om de poten schoon te maken en in te smeren met iets vettigs en ontsmettends.

Dan wordt geadviseerd de poten in te pakken met repen stof, zodat het smeersel goed blijft zitten en intrekt. Na een paar dagen kun je dan de poten met lauwwarm water en een borsteltje ofzo schoonmaken. Uiteraard moet het hok ook schoongemaakt.

Gisteravond hebben we de poten ingesmeerd met uierzalf en verbonden.

De kippen vonden het maar niks, maar het was donker, dus ze bleven wel rustig. Vanochtend was het een ander verhaal …

Aan het einde van de middag zat er nog één strook om één poot van een bruine kip. De rest was hun verband al vroeg in de ochtend kwijt. De uierzalf is volgens mij al wel goed ingetrokken, want de poten zien er een stuk donkerder uit. Vrijdagavond zullen we met water en een borsteltje in de weer …

Dit bericht is geplaatst in Kippen(hok). Bookmark de permalink.