Koud weer en sneeuw, de voorbereidingen

Ondertussen weten we dat we een redelijke laag sneeuw hebben. En het is nu – om 17:00 uur – nog steeds aan het sneeuwen. Het waait ook nog behoorlijk, wat sneeuwduinen oplevert.

Toen we vrijdag terug kwamen van vakantie, zijn we gelijk aan de gang gegaan om huis en dierverblijven voor te bereiden op een koude week.

Luc heeft het water in de kruidenwerkplaats afgesloten. Ook heeft hij extra ondersteuning voor de netten die op de kippenren liggen verzorgd. Het is echter geen plaksneeuw, dus het blijft er niet op liggen. Maar goed, beter het zekere voor het onzekere. Gisteren heeft hij een aantal glasplaten aan de buitenkant tegen de ren gezet, aan de noordoostkant. De stuifsneeuw gaat er gewoon langs, maar het zorgt toch voor een iets beschutter deel van de ren.

Vanochtend, toen ik de vogelhokken open ging doen, hadden de dieren niet zoveel zin om naar buiten te gaan. De eenden gingen wel, na een paar minuten, maar de kippen deden er een paar uur over voordat een deel van hen naar buiten ging. Ze hebben zich voornamelijk opgehouden in het overdekte gedeelte, het dichtste bij het nachthok. In dit deel staat ook het water op een blik met een gloeilamp erin. Dat levert voldoende warmte om het water vloeibaar te houden. Binnen hadden we ook een waterbak opgehangen, maar dat bevroor enigszins. De eenden zijn vandaag niet verder gekomen dan de ingang van de kippenren. Daar was het lekker beschut. Om de poten tegen de kou te beschermen zaten ze vooral. Alleen als wij in de buurt kwamen stonden ze even op.

Het water in de pannen van de eenden bleek gedurende de dag toch vrij vlot te bevriezen. Reden voor Luc om ook voor tenminste één van hun waterbakken een verwarmer te maken. Een oude hapjespan en een oude bakplaat vonden zo een tweede leven. Aan het einde van de middag merkte ik, dat de 40 Watt lamp die erin zat, onvoldoende was om de grote pan ijsvrij te houden. Nu zit er een 60 Watt lamp in, en staat er een wat kleinere pan op. Hopelijk is dit voldoende om het water vloeibaar te houden in de komende periode.

Tussen al dit buitenwerk door, is Luc ook binnen aan het werk geweest. De badkamer heeft aan de voorkant een extra laag vloertegels gekregen. Toen we namelijk de douche gebruikten, vlak voor onze vakantie, bleek dat het water door een klein gaatje onder de douchedeur door kwam. De hoeveelheid water was simpelweg teveel om in één keer de afvoer in te gaan. De strip onder de douchedeur hield het meeste tegen, maar we hadden hem net iets te kort afgeknipt. Na het bekijken van de diverse opties, zoals bijvoorbeeld een drempel plaatsen, bedacht Luc dat het mooiste zou zijn om het voorste deel van de badkamer een extra laag tegels te geven. Dat valt bijna niet op, terwijl het (hopen we) net voldoende verhoging biedt om het water tegen te houden. Het mooie is, dat we nog ruim voldoende tegels over hadden. Ook is er nog voldoende lijm en voegmiddel.
Vandaag heeft dat verder gedroogd, en heeft Luc de drempel bij de gang erin gemaakt.

Dit weer zorgde er ook voor, dat we ons bewust werden van het feit dat we het uitzetraam op onze slaapkamer nog niet van tochtstrip hadden voorzien. Toen Luc eraan toe was, bleek er aan de binnenkant van het kozijn een laagje sneeuw te liggen. De slaapkamer was ook niet warm te krijgen. Nu er tochtstrip op zit, komt de kamer weer op temperatuur.

Hij is morgen ook nog vrij. Hopelijk kan hij de tegels dan voegen. Voordat we de badkamer weer gaan gebruiken, gaan we toch eerst maar de deur er in maken, anders tocht het toch wel erg veel.

Dit bericht is geplaatst in Kippen(hok), Schuur, Voorhuis isoleren en verbouwen. Bookmark de permalink.