Kuiken nieuws

Ik heb wat terug zitten kijken, en zie dat ik de afgelopen weken niet gemeld heb dat we weer twee broedse kippen hebben.

Een buurvrouw wil heel graag nieuwe kippen, het liefst door eigen dieren uitgebroed, maar het wil dit jaar niet zo lukken. Ze heeft welgeteld één kuiken.

Ze heeft wel een haan bij de kippen lopen, en dus ook wel bevruchte eieren. Zij heeft de broedeieren geleverd, en ze hebben bij ons zitten broeden. In eerste instantie in totaal op 13 eieren. Helaas braken er twee, om diverse redenen. Na ruim een week heb ik de eieren geschouwd. Zes leken leeg, één ervan was duidelijk niet goed meer. In vijf eieren zat duidelijk een kuiken. Ik heb alle bevruchte eieren in het ene nest gelegd, en de lege in het andere. Op deze manier hebben we straks één kloek. En hopelijk houdt de andere kip het broeden na ruim drie weken gewoon voor gezien.

Vandaag probeerden drie kuikens uit het ei te komen. Bij één ging dat niet goed, en die heeft het ook niet overleefd, ondanks dat ik het wat geholpen had. De andere twee kwamen op eigen kracht. Nu liggen er nog twee eieren in. Aangezien deze eieren twee dagen later zijn toegevoegd, is het ook niet raar dat ze nog niet uitgekomen zijn. Uit het ene ei kwamen al wel tekenen van leven, bij de andere was het niet zo duidelijk.

Dat wachten we dus nog even rustig af.

Dit bericht is geplaatst in Kippen(hok). Bookmark de permalink.