Kuikens

Sinds het vorige bericht over de broedeieren, zijn we het vierde ei weer kwijtgeraakt. Kip 1 heeft het zelf verorberd. Wellicht had ze door dat het kuiken dood was en dat het begon te stinken.

Gisteren was het de 21ste dag van het broeden. En toen ik het hok open ging doen, bleek er al één kuiken te zijn. 🙂 Een mooie zwarte met een witte buik. De andere twee eieren vertoonden nog geen tekenen van actie.

Ik heb de deur van het nachthok dichtgedaan, water en wat voer voor kip 1 neergezet. En voor de andere kippen de deur van het kleine rennetje open gezet, inclusief het hokje daar. Dat is voor zaterdag en vandaag de plek geweest waar ze hun eieren konden leggen.

 

In de loop van de dag dachten we op beide eieren een barstje te zien. Bij de ene wat groter. Maar het werd niet groter naarmate de tijd verstreek. Ik heb het geholpen door de barst een beetje groter te maken. Weer een paar uur later was er geen vordering te zien. Tegen de avond heb ik de schaal helemaal van het kuiken gehaald. Het beestje was erg zwak, maar het leefde en piepte. Onder kip 1 geschoven, en vanochtend weer gekeken. Het kuiken was amper droog, gebruikte de pootjes niet en kon de kop ook niet omhoog houden. Nou ja, wij hadden keuterdag, dus het spul in een onderste nest gezet, zodat kip 1 met wat minder risico het nest even kon verlaten. Toen we aan het begin van de middag terugkwamen was het kuiken helemaal droog. Ook zit het meer rechtop en loopt het ook een beetje, hoewel wat onhandig. Ik vond het even lijken op spreidpoot, maar zoals Luc zei, het kuiken loopt wel, en bij spreidpoot kunnen ze dat niet.

Het derde ei geeft de indruk dat er een levend dier in zit, maar het barstje dat ik dacht te zien, kan ik niet terug vinden. Nu, aan het einde van de zondag, is er nog steeds geen activiteit (er zit wat in, ik heb geschouwd). Maar kip 1 wil het wel warm houden. Aangezien het tweede kuiken (een grijze) nog steeds vrij zwak is, is het ook wel prima dat kip 1 lekker blijft zitten. Hieronder een filmpje van aan het einde van de middag.

En een foto:

Dit bericht is geplaatst in Kippen(hok). Bookmark de permalink.