Meer tuin en kippennieuws

De gezaaide bloemen beginnen al aardig groot te worden. En het zijn er veel, dus ik bedacht dat ik er maar eens het een en ander van op hun definitieve zomerplek moest gaan zetten. Ik zet nog niets in de moestuin, aangezien zonnebloemen, cosmea en afrikaantjes geen vorst kunnen hebben. Maar ik heb wel zonnebloemen in de border bij de witte druif gezet. En afrikaantjes in een pot op de tafel onder het afdak. In de hoge plastic plantenbak staan afrikaantjes en cosmea.

Op de planttafel staan zonnebloemen in potten te wachten tot half mei. Dan gaan ze in de moestuin. Ik heb ook nog meer afrikaantjes en cosmea om in de moestuin in hoeken en gaten neer te zetten.

Uit de supermarkt had ik een pot basilicum meegenomen. In zo’n pot zitten een heleboel plantjes. Die heb ik, net als vorig jaar, voorzichtig uit elkaar gehaald, en tussen de tomatenplanten in de kas gezet. Ik had nog wat over, en die heb ik bij de olijf en de citroenboom in hun kuipen gezet.

Gisteren had ik de courgettes, komkommers en watermeloen zaailingen in grotere potjes gezet. Die staan nu in de kas op het werkblad. Mocht het nog op vorst gaan lijken, dan haal ik ze nog wel weer even in huis. Maar de komende week denk ik dat ik ze beter zelfs uit de kas kan halen. Ik bedenk me terwijl ik dit schrijf, dat we in de kas de vitrage weer moeten ophangen, om de zon een beetje te kunnen temperen.

Met de kippen gaat het heel goed. Kip 1 zit al weer twee weken op een stel broedeieren. We hadden er vijf gehaald: een kruising tussen brahma’s en een Jersey Giant haan. Beide zijn grote rassen, wat voor flink wat kipfilet en dergelijke kan gaan zorgen. Het is de bedoeling dat alle dieren van deze lichting op het bord belanden. Tenzij één van de oudere hennen deze zomer het loodje legt.
Maar goed. We hadden vijf eieren. Tot afgelopen woensdag kip 1 nogal onhandig het nest verliet, en daarbij twee eieren meenam. Eén ervan viel gelijk stuk, waarop de aanstaande tantes (en kip 1) zich onmiddelijk te goed deden aan de inhoud ervan. De andere kon ik niet terugvinden en ik nam aan dat die ook al opgegeten was. Maar, toen ik ’s middags om vier uur weer in de ren kwam zag ik ineens een ei liggen. (En ik was er eerder op de dag ook al een paar keer geweest, en ik weet zeker dat het ei daar toen niet lag!) Het bleek het missende broedei te zijn. Koud en vuil. Ik heb hem toch maar weer aan kip 1 gegeven, voor het (onwaarschijnlijke) geval dat het kuiken nog leefde. Dus ze zit nu op vier eieren, maar we verwachten drie kuikens. De eventuele vierde beschouw ik dan als bonus. Ik houd jullie op de hoogte!

Voor nu een paar foto’s van de aanstaande tantes:

 

 

Dit bericht is geplaatst in Kippen(hok), Tuin. Bookmark de permalink.