Moestuin ontwerp – verandering en gedachten erover

Laatst zijn we bij een permacultuurtuin wezen kijken. Ik vond het cirkelvormige ontwerp van de moestuin erg mooi. Ze hadden in de buitenste ring de eenjarige gewassen. En in de binnenste ringen is ruimte voor de meerjarige gewassen.

Dit biedt een mooie oplossing voor bijvoorbeeld de tweejarige broccoli. Ook konden we een vaste plant meenemen van bovengenoemde tuin. Die levert heerlijke knapperige wortelknolletjes. Voor zover ik weet heet de plant Cronos. Alleen kan ik op internet niet echt wat over deze plant vinden. Ik zal het eens navragen bij de andere excursiegangers.

We hebben samen een nieuw ontwerp bedacht van onze moestuin. Het wordt niet rond, maar wel een soort van rond. Zie hier een schetsje:

De buitenste ring kan nu verdeeld worden in zeven stukken. Er was een zesjarige vruchtwisseling. Dat kan nu zevenjarig worden. Een extra jaar voor een groenbemester. Volgend jaar ga ik er afrikaantjes op zetten. Hopelijk worden onze wortels het jaar erop wat minder bobbelig. 🙂

De bedden worden allemaal wat kleiner. Dat is niet zo erg, want de helft van de bedden hebben we de afgelopen twee seizoenen nauwelijks benut. De pompoen komt gewoon op andere plekken in de tuin. Dan is er in het vruchtgewassenbed voldoende ruimte voor een paar courgettes, een augurk en eventueel wat tomatenplanten die goed buiten kunnen.

Het aardappelveld stond beide seizoenen ook wel vol. Maar we hadden niet genoeg om er de hele winter van te eten. Met een half veld wordt de periode dat we ervan kunnen eten nog korter, maar dat is dan maar zo.

We krijgen nog een aantal zwarte bessenstruiken. Die kunnen mooi een plekje in het middengedeelte krijgen. Het mooiste lijkt me naast de peer. Alleen staat daar deze winter de tweejarige broccoli. We moeten maar even kijken hoe we dat oplossen.

Ik kijk ernaar uit om het ontwerp toe te gaan passen!

Dit bericht is geplaatst in Tuin. Bookmark de permalink.

Eén reactie op Moestuin ontwerp – verandering en gedachten erover

  1. Alie schreef:

    Mooi plan! Succes!

Reacties zijn gesloten.