Nieuwe kozijnen

Het voorgaande weekend hebben we de laatste voorbereidingen gedaan zodat de timmerlui deze week aan de slag konden.

Ze waren dinsdag amper aanwezig, of het eerste raam was al los. Ze begonnen beneden, bij de logeerkamer en kantoor. Ik heb wat foto’s kunnen nemen van de muren zonder kozijn. Het blijkt dat er in de logeerkamermuur helemaal geen spouw zit. Er zijn wel een soort van twee muren, maar ze staan gewoon tegen elkaar aan.

In het kantoor is er wel een spouw:

Onder het logeerkamerraam bleek zoveel ruimte te zitten, dat wij er zelf een extra rij stenen in moeten zetten.

Op woensdag zijn ze boven aan de gang gegaan. De ene timmerman met het raam bij de trap. Dat viel enorm mee. Het zat allemaal veel minder vast dan gevreesd. Het resultaat mag er zijn.

De andere timmerman begon met de ramen voor, aan de opritkant. En het is ze gelukt om ook de ramen aan de andere kant te vervangen.

Het was echter nog niet klaar, want de aansluiting van de laatst genoemde vier ramen op de gevelbekleding moest nog goed gemaakt worden, er moest nog gekit, en de opengaande delen moesten nog hang en sluitwerk krijgen en gesteld worden.

Dat is allemaal op vrijdag gebeurd. Op donderdag moesten ze op de fabriek zijn, omdat de oudste van de twee dan 25 jaar in dienst was, en dat moest gevierd worden. 🙂

Op vrijdag waren ze met een paar uur klaar, en toen hadden wij het huis weer voor onszelf. Altijd weer prettig!

Zaterdag heeft Luc gelijk de rij stenen gemesteld. Dit moet twee weken drogen, en dan kan het gevoegd.

De timmermannen zagen ook nog in het voorbijlopen, dat de kit op een paar ramen die ze vier jaar geleden gezet hadden, nogal beschadigd was (door slakken). We kregen een tube glaskit, zodat Luc dit kon herstellen. Dat heeft hij zaterdagmiddag gedaan.

Op zondag hebben we geverfd: Luc met een geleende ladder de ramen boven. Niet het openslaande deel, alleen de vaste delen. Deze ramen worden helemaal geel. Lijkt ons mooier in zo’n groene gevel.

En ik heb de openslaande delen van de logeerkamer en kantoor groen geverfd.

Het droogt allemaal heel langzaam. We gaan voor in ieder geval één laag op deze ramen, en die bovenaan de trap laten we in de grondverf tot volgend jaar juni.

De komende dagen is het droog, en komt de temperatuur midden overdag rond de 20 graden uit. Ik ga ervan uit dat ik dit verven klaar krijg deze week.

Dit bericht is geplaatst in Buitenkant huis. Bookmark de permalink.

4 reacties op Nieuwe kozijnen

  1. A. Appelo-Hooijer schreef:

    Veel werk,maar het is wel mooi geworden!!

  2. Hetty schreef:

    Mooi hoor! En wat een ontdekking van die spouwloze muur.

Reacties zijn gesloten.