Paasweekend klussen

Het is nog maar zondag, maar ik zal alvast schrijven wat we tot nu toe gedaan hebben.

Zaterdag hebben we touw gevlochten tussen de staken om de moestuin. De eenden gingen er toch nog tussendoor, heel af en toe, en dat wilden we ontmoedigen.

Daarna hebben we een begin gemaakt met het bouwen van twee extra legnesten, die bovenop de huidige twee moeten komen. Er is namelijk een tweede kip broeds geworden. En aangezien de dames bij voorkeur in de legnesten in het nachthok zitten te broeden, waren de legnesten voor de andere kippen ineens op. Want eieren leggen in de buitenhokken gebeurt maar heel zeldzaam. Vrijdagavond hadden we al een kist aangepast om als tijdelijk legnest dienst te doen. Die staat op de grond in het nachthok, en wordt ook gebruikt.

’s Middags moest het vers vlees voer voor de vierbenige huisdieren gehaald worden. En we konden gelijk doorrijden naar een adres waar ze broedeieren van Welsumer kippen verkopen. Deze kippen leggen vrij donkere, gespikkelde eieren. Ook een leuke aanvulling op het kleurenpalet in de eiermand. Bij thuiskomst de eieren direct aangeboden aan de kip (het is kip 1). Die keek een paar seconden, en terwijl ik nog eieren aan het bijleggen was, begon ze de eerste al onder zich te schuiven. Lichtbruine kip had anderhalve week geleden een minuutje langer nodig.

Toen was de klusdag al weer voorbij. En vandaag zijn de legnesten af gemaakt. Ook heeft Luc een nieuwe achterkant voor de eerste legnesten gemaakt. Want die moeten ook van achter af benaderbaar worden. Van boven gaat niet meer. Toen alles klaar stond, heb ik geprobeerd de kippen even van hun nesten te lokken met wat lekkers, maar ze bleven stug zitten. Toen hebben we het deksel er maar afgeschroefd terwijl ze erin zaten. We werden nauwlettend in de gaten gehouden!

De nieuwe nesten hebben we er vervolgens bovenop gezet, en vast gemaakt. Er moet nog wel een gat in de wand, zodat de kippen er vanuit het nachthok in kunnen, maar dat doen we wel als de broedende kippen weg zijn.

We hebben ze nog een beetje meer geplaagd, door ook de achterkant te vervangen door de nieuwe achterkant met klep. En dan is dit het resultaat:

Er was nog een andere ontwikkeling dit weekend: Victor ontdekte dat hij door het hekje kon, zodat hij Fem ook achter het huis kon lastig vallen. Dat hebben we gelijk maar onmogelijk gemaakt door een stukje gaas op het hekje te maken.

Fem was het op een gegeven moment zo zat dat Victor aan haar oor zat te pikken, dat ze zich omdraaide en de eenden ging achtervolgen. Toen ze ze de halve tuin door gejaagd had, waren ze een kwartiertje rustig.

Tijdens de lunch zag ik dat de tomatenplantjes het toe hebben aan wat meer ruimte. Omdat het nog lekker rustig weer is, heb ik dat aan het begin van de middag gedaan. Toen alles weer naar binnen, en nu is de halve eettafel bezet met plantjes:

Ik ben nog wat wezen onkruid wieden in de moestuin, en Luc heeft een plank gemaakt in het eendenhok, waar een pak stro op kan. Dat is wat goedkoper dan de pakken die we in de winkel halen. Alleen nog een adres vinden waar we een los pakje kunnen kopen, maar daar heb ik al wat tips voor gekregen.

Daarna is Luc verder gegaan met het aanleggen van wandcontactdozen in de werkplaats.

Dit bericht is geplaatst in Kippen(hok), Schuur, Tuin. Bookmark de permalink.

3 reacties op Paasweekend klussen

  1. alie schreef:

    Jullie zijn best druk geweest.Het resultaat
    mag er zijn!!!!

  2. Roelien schreef:

    De eenden zijn duidelijk gewend! Leuk weer kuikens straks!
    Jullie kunnen een flink aantal klusjes afvinken.

Reacties zijn gesloten.