Het pinksterweekend is nog niet voorbij, maar ik heb zin om wat te schrijven over wat we de eerste twee dagen van dit weekend gedaan hebben.
Op zaterdag met familie naar Baarn geweest, naar kasteel Groeneveld. Er is daar onder andere een tentoonstelling van Fiep Westendorp. Op de terugweg hebben we Alie opgehaald, met haar fiets.
Vanmiddag zijn we naar het Meezenest geweest. Dit is een ecologisch bedrijf, een tuinderij, kwekerij en keuterij. Oftewel deze mensen proberen qua voedsel en energievoorziening zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn. Ze deden mee met de open dagen van Velt (Vereniging voor Ecologisch leven en tuinieren). En vanmiddag was er ook een kleine markt met streekproducten bij. Ze hadden mij daar ook voor gevraagd, maar ik heb nog niets om te verkopen. Ik heb aangegeven dat als ze het volgend jaar weer doen, ik dan wel mee wil doen.
We hebben er inspiratie opgedaan omtrent de eerste stappen die we kunnen zetten om ons tuinieren meer op permacultuur basis te doen. We gaan eerst uitproberen of mulchen met het gras uit de grasmaaier goed werkt op het bed van de courgette en pompoen. De laag mulch moet 15 tot 20 cm dik worden, dus dat is best een behoorlijke laag.
Wat me ook is bijgebleven, is hun redenen om alle groenten in perspotjes voor te zaaien: om te voorkomen dat slakken alles opeten, én omdat ze op de tuin zelf geen water willen geven. Maar dus wel vlak bij huis op de tafels (schragen met planken) waar ze het plantgoed opkweken. De planten krijgen ook alleen maar regenwater, wat ze opvangen in de oude gierkelder van het huis en een serie duizend litertanks.
Ik vond hun manier van kippen houden ook mooi. Wij hadden zelf bedacht dat we graag raszuivere Groninger meeuwen wilden. Wat deze mensen aangaven, is dat ze weliswaar met een bepaald ras zijn begonnen, maar dat ze vervolgens alleen die kippen hielden die goed gezond bleven. En er werden dus andere rassen bij tussen gezet, om die gezondheid te verbeteren. De meeste rassen hebben namelijk enigszins te lijden onder inteelt. Ze eten niet alleen de eieren, maar ook de kippen. We hebben niet gevraagd naar hun criterium om te beslissen dat een kip de pan in verdwijnt. Want dat kun je natuurlijk ook nog om meerdere redenen doen.
Er is nog veel meer verteld, maar dat is teveel om hier op te schrijven. Aan het begin van dit stukje staat een link naar hun website, daar is meer info te vinden.
Inspiratie genoeg op gedaan voor een poosje?
Jazeker!