Sap maken

Geïnspireerd door een kennis die ik hielp met het verwerken van haar pruimenoogst, heb ik een sapstoompan, of ontsapper aangeschaft. Vandaag kwam hij aan. Uiteraard hebben we hem gelijk uitgeprobeerd.

We hadden een zak appels gekregen, en al wat appels van eigen boom. Natuurlijk kunnen we daar ook appelmoes van maken. Maar dat eten we niet zoveel. En appeltaart is best lekker, maar ook weer niet al te vaak. Zo een appel eten doen we allebei bijna nooit. En appelsap lusten wij en onze gasten sowieso wél!

Vandaar dat de appels de pan in gingen.

In de onderste pan zit water, dat wordt aan de kook gebracht. En door middel van de hete stoom wordt het fruit in de bovenste pan verleid om de sappen los te laten. Het sap wordt vervolgens in de middelste pan opgevangen.

Het resultaat is sap wat geschikt is om in gesteriliseerde flessen te doen. Dop erop, en klaar!

De oogst van deze hoeveelheid appels viel mij een beetje tegen. Of de appels niet rijp genoeg waren (er zaten wel een paar onrijpe tussen), of dat het door het droge weer kwam dat de appels minder vocht in zich hadden, ik weet het niet. We gaan het gewoon weer proberen. Nu was de oogst één halve liter fles, en een half kopje.

Dit bericht is geplaatst in Voedsel. Bookmark de permalink.