Tomaten wecken, en nog veel meer

De afgelopen tijd zijn er geen grote klussen gedaan, en dan blijft het schrijven op deze site er een beetje bij.

Tenminste een maal per week maak ik een partij tomaten in. Zo heb ik al soep in weckpotten (en in de vriezer) en vandaag heb ik tomaten zonder verdere toevoegingen (nou ja, een beetje azijn per pot) geweckt. Wel ontveld, en even gekookt. Samen met een buurvrouw, dan is het de moeite waard om de pan aan te zetten.

Ik heb van deze buurvrouw een oude weckpan overgenomen. Zij dacht dat ie niet op inductie zou kunnen, maar het lijkt erop dat dat wel moet kunnen. Of het ook gaat werken, zo’n grote pan op een relatief kleine inductiekookplaat, dat ga ik binnenkort merken. Ik heb een voorraadje rode bieten gekocht, omdat die van ons waarschijnlijk toch niet groot genoeg worden.

De elektrische weckpan met thermostaat is wel gemakkelijker, dus we zullen ook wel samen blijven wecken. Maar ik vind het een fijn idee dat ik ook zelf aan de gang kan.

Als experiment heb ik tomaten gedroogd in de voedseldroger. En vervolgens vermalen tot een poeder. Je hebt wel veel tomaten nodig voor een beetje poeder. Maar je hebt er weinig van nodig als smaakmaker in gerechten. Het is te gebruiken als alternatief voor tomatenpuree. In eerste instantie heb ik de gewone trostomaat gedroogd. Later was de hier getoonde gele vleestomaat (Big Rainbow) rijp, en heb ik die gedroogd. Op de onderste foto is het resultaat te zien.

Luc is ondertussen elk weekend wel wat aan het doen aan de nieuwe cv ketel. Vandaag heeft hij de elektra aan de ketelkant aangesloten, en de thermostaat op de nieuwe plek in de kamer opgehangen.

Nu het meeste werk voor de cv op zolder klaar is, hebben we daar een deel van de rechtopstaande platen weggehaald, zodat we daar gemakkelijk spullen kunnen opslaan.

Dit bericht is geplaatst in Van het gas af, Voedsel. Bookmark de permalink.