Tuin- en kippenfilmpjes

Deze week ben ik begonnen met dagelijks een kort filmpje te maken van een stukje tuin. Lijkt me leuk, nu we elkaar niet kunnen bezoeken, om jullie toch zo te laten delen in al het moois dat het voorjaar te bieden heeft. Hier een link naar de eerste, de rest kunnen jullie dan vast ook wel vinden. En anders hoor ik het wel, dan help ik je ermee. 🙂

We hebben een wildcamera, en die hebben we een nacht en een dag in het nachthok van de kippen opgehangen. De camera maakt allemaal korte filmpjes, van 10 seconden (zonder geluid, helaas!). Er waren meer dan 500 opnamen. Het grootste deel zijn opnamen van ’s nachts. Ik vond ze nog best actief. Vaak even veren poetsen of gaan verzitten. In hoeverre dit te maken heeft met het feit dat de camera er hing, weet ik niet. Op de camera zitten meerdere infrarood lampen. die schijnen rood op in het donker, dus dat kunnen ze wel zien.

De laatste 80 opnamen heb ik achter elkaar gezet, en op mijn YouTube kanaal gezet. Dit is vanaf dat de kippen weer naar buiten kunnen. Je ziet hoe de broedse hen na een poep-, drink- en eetpauze weer op haar nest gaat zitten, en vervolgens hoe de andere hennen alleen of samen in een van de nesten een ei gaan leggen.

De lichtbruine hen (die de eieren met de donkerste schaal legt) zit ook tegen broedsheid aan. Ik kwam af en toe kijken, en merkte hoe ze andere hennen niet in het nest wilde laten. Ze konden op dat moment niet bij kip 1 in het nest, omdat ik daar gaas voor had gezet. Uiteindelijk heb ik lichtbruine kip maar even van het nest gegooid, zodat de Sussex er in kon. Later accepteerde lichtbruine kip wel anderen. Tussendoor heb ik eieren onder haar vandaan gehaald, om de broedsheid wat te ontmoedigen. Of het genoeg gaat zijn, is afwachten.

Extra leuke momenten in de video: op 8:08 zie je hoe de Marans in het nest bij de lichtbruine hen springt, en allerlei toeren uithaalt voordat ze een ei legt. En om 12:39, nadat ik het gaas bij de broedse kip heb weggehaald, zie je hoe de laatste hen bij háár in het nest nog even een ei komt leggen. Op een gegeven moment zie je haar het ei ‘uitpoepen’, waarop de broedse hen het ei onmiddellijk onder haar eigen lijf schuift. De andere hen zie je vervolgens zoeken waar haar ei gebleven is.

Dit bericht is geplaatst in Kippen(hok), Tuin. Bookmark de permalink.