Wecken, een kijkje in de kas en een tuin update

De weckpan doet het prima op de inductiekookplaat. Ik heb er de bieten mee geweckt, en ook al een keer tomaten. De temperatuur is een beetje gokken. De thermometer geeft namelijk aan dat het water 105 graden is, als het kookt…

Een heel andere klus die ik de afgelopen week gedaan heb, is het schuren en verven van de voordeur van de kruidenwerkplaats. En daar is ie behoorlijk van opgeknapt!

En dan de kas.

Ergens aan het begin van de zomer had ik het idee om wekelijks een foto te maken van hoe alles groeit in de kas. En vervolgens ben ik dat vergeten…

Maar goed, nu dan een paar foto’s van hoe het er momenteel uit ziet.

Op de achtergrond van de eerste foto is een hele grote pompoen te zien. Daar kan ik nu niet goed bij om te oogsten, dus die blijft rustig liggen tot het blad wat begint af te sterven.

De gele tomaat is de “Big Rainbow”. Als ie goed doorgerijpt is, wordt ie aan de onderkant een beetje rood. Heerlijke vleestomaat. Het bedrijf waar ik deze vandaan heb, heeft nog andere bijzondere soorten. Ik heb bedacht dat ik elk jaar een andere soort mag proberen.

Van de aubergine vind ik het lastig om te bepalen wanneer de vruchten goed zijn. Soms snijd ik ze aan, en dan zijn ze nog een beetje groenig van binnen. Ze smaken er prima om, dus misschien maakt het ook wel niet zo heel veel uit.

De paprikaplant op de voorgrond van de vierde foto viel om van het gewicht van de vruchten. Ik heb er nu zes geoogst, en er zitten nog een stuk of vier in ieder geval aan, misschien wel meer, dat weet ik niet zo precies.

Niet op de foto’s, maar wel in de kas: trostomaten en kerstomaten. Veel, en smakelijk. En komkommers. Met regelmaat kunnen we ervan oogsten, en ze zijn lekker. Hiervan heb ik er ook een heel stel op zoetzuur gezet. Die eten we van de winter in plaats van augurken.

Onze vijg heeft dit jaar rijpe vruchten. We hebben er een paar op het goede moment geoogst, om te proeven. Ik ben niet zo’n vijgeneter, maar ze waren wel goed zoet. De rest mag door tuinbewoners worden opgegeten. Of bezoekende vijgenliefhebbers, als er op dat moment rijpe vijgen zijn. 😉

Afgelopen zondag heb ik vlierbessen geoogst. Het leverde vijf potjes jam op.

En dat was nadat we alle pispotjes, brandnetels en bramen naast de kruidenwerkplaats hadden weggehaald. Nu kunnen we de restanten van het kleine schuurtje weer zien.

Als laatste nieuwtje: ik hoorde van een vriendin, dat fruitbomen het beter doen als er bij de voet van de boom munt, kamille en oostindische kers groeit. Dit weekend heb ik de twee pruimen aan de zijkant van het huis een paar takjes munt gegeven, en het zaad van kamille en oostindische kers erbij in de grond gedaan. Gelijk ook maar wat koemestkorrels erbij gedaan, ze hebben het best wel zwaar.

 

Dit bericht is geplaatst in Schuur, Tuin, Verven, Voedsel. Bookmark de permalink.

2 reacties op Wecken, een kijkje in de kas en een tuin update

  1. alie schreef:

    Het ziet er allemaal mooi uit!
    Nog veel werk te doen!

Reacties zijn gesloten.