Zwarte grond

Vrijdag was Luc vrij. Daardoor kon hij grond gaan halen in Blijham. We hadden een aanhanger geleend van buren.

Ik had een lunchafspraak met een vriendin in Zwolle. En omdat het streekvervoer in staking was, bracht Luc me naar Assen, naar de trein. En hij moest me dus ook weer ophalen.

Samen hebben we de eerste aanhanger leeg gemaakt. Toen is hij nog een lading gaan halen. Die kon hij pas leegmaken nadat hij me weggebracht had, maar dan stond ie vast klaar. Vervolgens heeft hij nog tijd gehad om een derde lading grond te halen.

Achter/naast de kas en achter het houthok is het nu opgehoogd. En de strook op de oprit is ook opgevuld.

De laurierkersstekken in de kas heb ik er voorzichtig uit gehaald. Geen enkele had al wortels, maar ik heb er toch een aantal van in de grond achter het houthok gezet. Verder heb ik er geraniumplanten in gezet, die uit de voor/zijtuin kwamen.

Naast de kas hebben we vier stekken met wortel van de donkergroene laurierkers uit de voortuin gezet. Die stekken waren allemaal spontaan opgekomen/ontstaan.

We hebben de kippen drie kruiwagens met planten uit de voor/zijtuin gebracht. En ik ben begonnen met het opschonen van de border aan die zijkant van het huis. De groeipunten van de tulpen en pioenen zijn alweer zichtbaar.

Omdat de laurierkersstekken nu uit de kas zijn, konden we ook die kant van de kas van een laagje compost en wat koemestkorrels voorzien. De kas ligt nu klaar om gebruikt te worden.

Ik denk dat ik er in ieder geval spinazie ga zaaien. Sla zou ook kunnen, maar we zijn niet zulke sla eters met koud weer. Maar, andijvie zou natuurlijk weer wel kunnen…

Een andere voorbereiding voor het nieuwe moestuinseizoen is dat ik een heleboel dunne zoete aardappeltjes in water/op grond heb gedaan, om stekken te kunnen maken. Het is eigen teelt, dus dit zou beter moeten gaan dan die niet biologische zoete aardappel waarmee ik het een paar jaar geleden heb geprobeerd.

Nadat ik vanmiddag graszaad had gehaald, hebben we het middenstuk van de oprit ingezaaid, en de kale stukken naast het pad naar de kippenren.

Voor morgen (zondag) staat brandhout zagen en kloven op het programma. En ik heb baliedienst in het museum.

Dit bericht is geplaatst in Tuin. Bookmark de permalink.